Rödcederträ – husmorsknepet mot skadedjur i garderob

Den som någon gång fått garderoben invaderad av skadedjur vet att det är värt att satsa på några väl beprövade husmorsknep för att försöka undvika att det ska inträffa igen.

Hittar du små runda hål i dina kläder kan du ha drabbats av skadeinsekter i garderoben. Är hålen runda med skarp kant är det troligtvis pälsängrar som knaprat på kläderna, har hålet istället en luddig kant finns det anledning att misstänka mal. Särskilt förtjusta är dessa djur i plagg av ylle, skinn och päls men även andra textilier kan drabbas. Skadeinsekter i garderob kan drabba alla, även den som har mycket rent och städat hemma, eftersom djuren kan flyga in när dörrar och fönster står öppna för vädring. Om skadedjur är konstaterat i garderoben följer en trist och omständlig procedur med sanering för att bli av med dessa.

Ett gammalt beprövat husmorsknep för att förebygga skadeinsekter i garderober är att använda sig av rödcederträ. Doften av rödcederträ är angenäm för oss människor men avvisande för mal, silverfiskar och pälsängrar. Produkter av rödcederträ kan exempelvis vara brickor som träs på galgar eller kulor att placera i garderobslådor.
Det är den naturliga oljan i cederträ som ger effekt och doftar. Därför ska du inte placera produkter av cederträ direkt mot plagg eller ömtåliga underlag eftersom dessa kan lämna fettfläckar. När doften avtagit går det bra att rugga upp ytan på träet med ett fint sandpapper.

Mer inspiration

 • Såpskura golv

  Ett gammalt golv är något av charmen med att bo i en äldre bostad. En vanlig variant av dessa klassiska golv är såpaskurade golv, även kallat skurgolv, ett obehandlat trägolv som genom år av slitage och såpaskurning fått en hård och vacker yta. De mest åtråvärda brukar vara de ljusa bleka varianterna. Här är tipsen för att såpa dessa golv på bästa sätt.

  Läs mer
  Såpskura golv
 • Rödcederträ – husmorsknepet mot skadedjur i garderob

  Den som någon gång fått garderoben invaderad av skadedjur vet att det är värt att satsa på några väl beprövade husmorsknep för att försöka undvika att det ska inträffa igen.

  Läs mer
  Rödcederträ – husmorsknepet mot skadedjur i garderob
 • Svärta spisen på rätt sätt

  Spissvärta är ett medel till gammaldags vedspisar och kaminer av rent järn, samt till äldre elspisar med gjutjärnsplattor. Svärtan skyddar spisen från att rosta och ger den även en fin färg och lyster.

  Läs mer
  Svärta spisen på rätt sätt