Svärta spisen på rätt sätt
Spissvärta är ett medel till gammaldags vedspisar och kaminer av rent järn, samt till äldre elspisar med gjutjärnsplattor. Svärtan skyddar spisen från att rosta och ger den även en fin färg och lyster.
Att svärta spisen är enkelt. Så här gör du:
- Se till att spisen är kall och fri från smuts och damm innan du börjar. Om spisen är rostig eller gropig bör du börja med att borsta med en stålborste. Det är viktigt att det är en klassisk stålborste och inte en borste med koppar- eller mässingstråd eftersom dessa färgar av sig och fastnar i järnet. Försök få bort så mycket som möjligt av rosten och torka rent med fuktig trasa för att få bort eventuellt slipdamm.
- Lägg på en liten mängd spissvärta på den mjuka delen av en kökssvamp. Applicera ett så tunt lager som möjligt. I det fall spisen är mycket ornamenterad kan du följa linjerna med en mindre borste, till exempel en tandborste, för att se till att det inte blir för mycket svärta i skarvarna.
- Låt spissvärtan gå in ordentligt i materialet under cirka 10 minuter.
- Ta en torr trasa och torka bort eventuellt överflöd och polera järnet. Blöt trasan efteråt på grund av brandrisken då linolja ingår i produkten.
- Elda gärna spisen direkt efteråt, det kan då osa något men det går över efter första gången.
Att tänka på vid val av spissvärta
Spissvärta finns av olika kvalité, med olika typer av pigment och bindemedel.
Det är viktigt att tänka på att välja rätt typ av svart kulör om man vill ha den åtråvärda traditionella färgen. Hos oss hittar du en gammaldags spissvärta från Grunne. Det är en spissvärta som har den klassiska kulören för gammal vedspis, en fin svart med en liten dragning mot grått. Den är helt giftfri, innehåller inga petrokemiska oljor eller pigment utan är framtagen för att vara funktionell och miljövänlig.
Lycka till!